Ankara Üniversitesi

Tıp Fakültesi

Kalp ve Damar Cerrahisi A.B.D.

Misyon: Atatürk ilkelerine sahip, çağdaş, ülkesinin sağlık sorunlarını bilen ve bunların üstesinden gelebilecek bilgi, beceri ve tutumlarla donanmış, mesleğini etik ve deontolojik kuralları gözeterek uygulayan, yaşam boyu öğrenmeyi amaçlayan, araştırmacı ve sorgulayıcı hekimler ve uzmanlar yetiştirmek; Ulusal veya uluslarası, gereksinimi olan tüm insanlara, dünya standartlarının üstünde kanıta dayalı tıp çerçevesinde sağlık hizmeti sunmak; Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde ve tıp eğitiminde kollektif en üst düzey standartları uygularken öncü konumunu geliştirerek sürdürmektir."

Kuruluş ve Tarihçe

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk tıp fakültesi olma onuruna sahip Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinin kurulma çalışmaları, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle 1937’de başlamıştır.

Ankara Tıp Fakülte'miz 19 Ekim 1945 tarihinde Cebeci Hastanesi Gülhane Büyük Dersanesi'nde eğitimine başlarken, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği, ilk olarak Cebeci Kampüsü’nde 1966 yılında Göğüs ve Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği olarak Prof. Dr. Galip Urak Başkanlığında faaliyetlerine başlamıştır.

Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, 1983 yılında Hakkı Akalın başkanlığında, Ümit Özyurda, Kemalettin Uçanok, Adnan Uysalel ve Tümer Çorapçıoğlu tarafından kurulmuştur. İlk başarılı koroner bypass operasyonu 15 Kasım 1983 tarihinde Prof. Dr. Hakkı Akalın tarafından Cebeci Kampüsünde yer alan Ankara Üniversitesi Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi kliniğinde gerçekleştirilmiştir. Anabilim dalımız Türkiye’de ilk kez YÖK tarafından Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı olma özelliğini yine 1983 yılında kazanmıştır.

Anabilim dalımız halen erişkin ve pediatrik kalp ve damar cerrahisi alanlarında dünya standartlarında hizmet vermektedir. İlgili alanlarda eğitim, uygulama ve araştırma faaliyetlerinde ülkemizde öncü konumda yer almaktadır. Hedefimiz kalp ve damar hastalıkları ile mücadelede “Kalp Ekibi” adı altında interdisipliner bir anlayışla hasta-merkezli sağlık hizmetlerinin en yüksek kalitede yürütülmesidir.

Ülkemizde modern kalp ve damar cerrahisinin gelişimine gerçekleştirdiği pek çok ilk ile katkı sunmaya devam etmektedir. Türkiye’deki ilk total yapay kalp implantasyonu, kliniğimiz Kalp Ekibi tarafından Prof. Dr. Hakkı Akalın başkanlığında Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastane’sinde 27 Şubat 1988 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Bu vaka aynı zamanda dünyadaki 92. yapay kalp nakli olarak tarihteki yerini almıştır. Geniş ventrikül anevrizması ve ileri derecede arteriosklerotik koroner hastalığı olan 30 yaşındaki erkek hastaya kalp nakline köprüleme amacıyla Symbion Jarvik-7 implante edilmiştir. Düşük kalp debisi nedeniyle İABP uygulamasına rağmen kardiojenik şoktaki bu hasta implantasyon sonrası 4. günde normal fizik aktivitesine başlamış ve fizyoterapistlerce rehabilitasyona alınmıştır. Antikoagulasyona bağlı hemotoraks gelişmesi ve torakotomi sonrasında hepato-renal yetmezlik nedeniyle 31. günde kaybedilmiştir.

24 Mayıs 1988'de aynı ekip Türkiye'de ilk sol ve sağ ventriküler dolaşım destek sistem implantasyonunu (Biventricular Assist Device-BIVAD; dünyada 97. olarak) gerçekleştirmiştir.

28 Eylül 1989'da ise sol ventriküler destek sistemi yine Türkiye'de ilk olarak (dünyada 52.) uygulanmıştır.

19.10.1990 yılında Anabilim Dalımızca ilk olarak Ortotopik Kalp Nakli (Türkiye'deki altıncı kalp nakli) gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar ve sonuçları nedeniyle ekibimiz Ankara Tabip Odası Sağlık başarı ödülünü almıştır.

Güncel Durum

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi “Kalp Merkezinde", kardiyologlar, kardiyovasküler cerrahlar, perfüzyonistler, hemşireler ve diğer ilgili uzmanlar, kardiyovasküler hastalığı olan hastaları teşhis ve tedavi etmek için bir "Kalp Ekibi" olarak birlikte çalışmaktadır.

Anabilim dalımız, yetişkin/çocuk kalp ve damar cerrahisinde birinci sınıf sağlık hizmeti sunmaktan; eğitim, öğretim, araştırma ve klinik çalışmalarından gurur duymaktadır.

Halen Anabilim dalımız bünyesinde halen 9 erişkin kalp ve damar cerrahı öğretim üyesi, iki pediatrik kalp damar cerrahı öğretim üyesi, 2 uzman doktor, 11 araştırma görevlisi, 8 perfüzyonist, 60 hemşire (9 ameliyathane, 24 yoğun bakım, 27 servis), 2 transplant koordinatörü, 1 fizyoterapist, 16 hastabakıcı ve idari ve destek elemanı multi-disipliner bir anlayışla hizmet vermeye devam etmektedir.

Anabilim Dalımız, Cebeci Hastanesi, Kalp Merkezi yerleşkesinde kalp ve damar cerrahisi açısından en üst teknoloji ile donanmış biri “Hibrit ameliyathane” olmak üzere dört modern ameliyat odasının yanında, İbn-i Sina Hastanesi ameliyathanesinde bir ve Cebeci Çocuk Hastanesi’nde bir ameliyat odasında olmak üzere üç ayrı hastanede günlük toplam 6 ameliyat odasında cerrahi hizmet vermektedir. Ayrıca İbni Sina Hastanesi Robotik Cerrahi Ameliyathanesi gerektiğinde kullanılmaktadır.

Cebeci Hastanesi Kalp Merkezinde 54 tekli hasta yatağı ile İbni Sina Hastanesinde 20 yataklı serviste hasta hizmeti verilmektedir. Kalp ve damar cerrahisi yoğun bakım yatağı olarak 6’sı izole, diğer 6’sı izole ECMO olmak üzere toplam 21 yoğun bakım yatağı ile hizmet verilmektedir.

Kliniğimiz eğitim ve akademik faaliyetler için iki haftalık periyotlar halinde gelen yaklaşık 30’ar sayıdaki lisans öğrencisi için, her eğitim ve öğretim yılında yaklaşık 360 öğrenciye ders vermektedir. Tıp Fakültesi öğrencileri teorik ders eğitimi yanı sıra hasta ile ilgili olarak klinikte ve ameliyathanede pratik eğitim yapma şansı da bulmaktadır. Tıp Fakültesi eğitiminin son yılında kliniğimizde eğitim alan yaklaşık 50 intörn doktorumuz, kliniğimizde çalıştıkları bir aylık dönemde daha yoğun teorik ve pratik eğitim alma şansı bulmaktadırlar.Halen lisansüstü programında yer alan 11 araştırma görevlisi asistan doktor için yıllık eğitim ve ders anlatım programı yürütülmektedir. Haftada bir gün yapılan teorik ders ve seminer faaliyetleri yanı sıra günlük hasta üzerinden “hasta ziyareti” ve bilimsel olgu tartışmaları, aylık mortalite ve morbidite toplantıları yapılmaktadır. Ayrıca yoğun bakım ve özellikle ameliyathanede yoğun olarak pratik uygulamalı eğitimler verilmektedir. Anabilim Dalımız, pediatrik kalp cerrahisi kapsamında yan dal/üst ihtisası eğitimi veren bir klinik olma niteliğini taşımaktadır. Gerek teorik gerekse pratik eğitim programının yoğun bir şekilde devam ettiği pediatrik kalp cerrahisi yan dal uzmanlık eğitimi sayesinde eğitim seviyesi yüksek ve akademik/pratik donanımları yüksek pediatrik kalp ve damar cerrahları yetiştirilmektedir.

Kliniğimiz Kök hücre Enstitüsü, Biyoteknoloji Enstitüsü ile öğretim üyesi seviyesinde aktif çalışmalarda bulunmakta ve akademik değeri yüksek çalışmalara öncülük etmektedir. Bilimsel faaliyetler ile ilgili olarak kalp ve damar cerrahisi başlığı altında kliniğimiz ve Üniversitemiz ev sahipliğinde çok sayıda bilimsel toplantı, kurs ve seminer düzenlenmiş ve düzenlenmektedir. Bilimsel yazı alanında, nicelik ve nitelik yönünden Ankara Tıp Kalp ve Damar Cerrahisi ülkemizde halen önde gelen bir kliniktir. Öğretim üyelerimiz üniversitemiz bünyesinde kurulan KASİM (Klinik Anatomi Simülasyon Merkezi) gibi ulusal ve uluslararası eğitim organizasyonu gibi kurumlarda aktif görevler alarak bu alanda yurdumuza akademik anlamda önemli ve etkili bir katkıda bulunmaktadırlar.Günümüzde ve gelecekte, üniversitemizde kalp ve damar cerrahisi açısından yapılan, yapılması gereken ve ihtiyaç duyulan kalp ve damar cerrahisi alanlarını ve Ankara Tıp Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği’nin bu alanlar içindeki etkisini ve gücünü maddeler halinde sıralamak mümkündür.

1) Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisi

Son yıllarda minimal invaziv kalp cerrahisi uygulamaları kapsamında gerek ülkemizde gerekse yurt dışında son derece prestijkli merkezlerde oldukça önemli uygulama ve akademik gelişmeler kaydedilmektedir. Gerek hasta memnuniyeti gerekse sonuçları itibari ile minimal invaziv ve robotik kalp cerrahisi uygulamaları önümüzdeki süreçte oldukça önemli bir pratik yer işgal edecektir. Bu kapsamda kliniğimiz gerek cerrahi uygulamalar, gerekse akademik bilginin paylaşılması gerekse elde ettiği tecrübelerini ulusal/uluslar arası arenada paylaşma bağlamında Türkiye’deki lider klinik olma niteliğini taşımaktadır. Bu kapsamda önümüzdeki kısa vadeli akademik çalışmalar kapsamında, ulusal anlamada minimal invaziv/robotik kalp cerrahisi uygulamalarının yaygınlaştırılması için gerek akademik gerekse pratik desteği tüm yurt geneline yaygınlaştırma programlarını planlamaktadır.

2) Kalp Nakli, Kalıcı Ventrikül Destek Sistemleri ve Total Yapay Kalp

İleri evre kalp yetmezliği ve tedavi seçenekleri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan hasta sayıları ile uygulanmaya devam etmektedir. Ankara Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi ABD, ülkemizde erişkin ve pediatrik yaş gruplarında kalp nakli operasyonlarının yapıldığı ve geçici/kalıcı mekanik destek sistemlerinin kullanıldığı sayılı merkezlerden biri olup, gerek bu konuda üniversitemiz bünyesindeki altyapı çalışmaları gerekse akademik çalışmalar açısından son yıllarda ülkemizde öncü bir klinik olma yolunda girişimler yapılmıştır.

3) Kalp Kapak Cerrahisinde Mükemmeliyet Merkezi

Kliniğimiz ileri endüstriyel gelişmelerin uygulanması anlamında ulusal ve uluslar arası uygulama ve eğitim merkezi olma niteliğindedir. Bu kapsamada gerek dikişsiz aort kapak cerrahisi gerekse mitral onarım cerrahisi konusunda Avrupa ve Orta Doğu bölgesi için Center of Excellence (Mükemmeliyet merkezi) sertifikasına sahip bulunmaktadır.

4) KVC’de Hibrid Ameliyathane

(Dijital Anjiyografi Sistemi ve Ameliyathane Donanımı aynı çatıda)

Misyonumuza uygun olarak en yüksek düzey sağlık hizmeti verme ve bilimsel alanda öncü kurum olma  hedefinde önemli bir paradigma değişimi amaçlanmıştır. Hibrid ameliyathaneler tüm tanısal görüntüleme ve cerrahi işlemlerin tek ameliyat odasında gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Hibrid ameliyathanelere yerleştirilen gelişmiş teknolojik cihazlar, tanısal ve ileri düzey girişimlerin steril bir ortam olan ameliyathanelerde yapılmasına imkan sağlamaktadır. Görüntüleme yöntemlerinin rehberliği ve minimal invaziv cerrahi kullanımı; yoğun bakım gereksinimini, hasta iyileşme ve hastanede kalış süreleri ile radyasyona maruziyete azalmalara neden olan daha hassas ve daha az travmatik müdahalelere imkan vermektedir. Hibrid cerrahi,  girişimsel yaklaşımlar (kateter-tel kılavuzluğunda) ile kalp ve damar cerrahisini hasta odaklı olarak  buluşturur. Komplike kardiyak durumu olan ileri yaş hastalarda, kardiyak hastalıkları tedavi etmek için yenilikçi ve daha az invaziv çözümler sağlanması zorunludur. Hastaya en geniş kapsamlı bakım ve tedavinin sağlanması için, endovasküler teknikler konusunda uzmanlaşmış kalp damar cerrahı, kardiyolog, girişimsel radyolog, anestezist, perfüzyonist, radyoloji teknisyeni ve ameliyathane hemşiresinin birlikte çalıştığı bir ekip olması büyük bir önem taşımaktadır. Geleceğin cerrahisi, hibrid yaklaşımların uygulanabildiği, teknolojinin imkanlarının kullanılarak, interdisipliner hasta-odaklı çalışabildiği, hibrid operasyon odalarının kurularak, hastalara bu imkanları sunabilmeyi gerektirmektedir. Kurulmuş olan “hibrid ameliyathane” ile girişimsel yaklaşımlar ile cerrahi girişimler bir arada ve interdisipliner olarak uygulanabilir hale gelmiştir.

Hibrit ameliyathanenin de bulunduğu bir Kalp ve Damar Merkezi, kalp ve damar hastalıkları alanında faaliyet gösteren çok sayıdaki klinisyeni, cerrahı, anestezist, girişimsel radyoloji uzmanı, perfüzyonist, ameliyathane hemşiresi ve teknisyeni bünyesinde bir araya getirerek sinerji içinde daha verimli ve etkin çok-disiplinli çalışmaların projelendirilmesi ve yürütülmesinde inkübatör görevini üstlenmektedir.

5) Ekstrakorporeal Yaşam Desteği (ECMO Yoğun Bakım Ünitesi)

ECMO desteği uygulamaları, kliniğimiz bünyesinde gerek yetişkin gerekse pediatrik hasta grubunda başarılı bir şekilde devam etmektedir. Son yıllarda, 400’ün üzerinde hastaya ECMO desteği uygulanmış olup, bu sayı kliniğimizin bu konuda uluslararası tanınmış merkezlerle yarışabilecek kapasitede olduğunun bir göstergesidir. İleri evre kalp yetmezliği olan hastalarda, kompleks girişim ve tedavilerin spesifik olarak uygulanabildiği “ECMO Yoğun Bakımı” ünitesi, ülkemizde ilk kez kliniğimiz bünyesinde açılmış olup, 1 yıldan uzun bir süredir uluslararası “Extracorporeal Life Support Organization” (ELSO)’nun önemli bir üyesi olarak aktif hizmet vermektedir.

6) Avrupa Akredite Perfüzyonist Sertifikasyon Programı

Anabilim Dalımız, kalp ve damar cerrahisi uygulamalarının vazgeçilmez unsurlarından birisi olan Perfüzyonist eğitiminin ülkemizde bir yüksek lisans programı kapsamında verildiği ilk klinik olma özelliğini taşımaktadır. Halihazırda 19 Perfüzyonist yüksek lisans öğrencisinin bulunduğu programımızda bugüne kadar 90 perfüzyonist yüksek lisans öğrencisi mezun edilmiş ve ülkemizde farklı kalp merkezlerinde hizmet vermeye devam etmektedirler.

Ankara Tıp Kalp Damar Cerrahisi

Tedavi Alanları

Kalp damar cerrahisi anabilim dalımızda gerçekleştirilen alanlar;

• Koroner Girişimler: Koroner arter bypass cerrahisi, Hibrit koroner girişimler, Kombine koroner prosedürler.

• Kapak Cerrahisi: Minimal invaziv kapak onarımı/replasmanı, konvansiyonel kapak onarımı/replasmanı, TAVİ

• Aort Cerrahisi ve Girişimleri: Çıkan aort, arkus aort, inen torasik ve abdominal aort anevrizmaları, aorta-iliac anevrizmalar, aort disseksiyonları, rüptüre anevrizmalar, penetran aort ülserleri

• Kalp Yetmezliği Cerrahisi: Kalp nakli, Ventriküler assist-device, Kısa sureli dolaşım desteği (VA-ECMO, VV-ECMO, VAV-ECMO, Centrimag)

• Aritmi tedavisi: RFA, Kriyoablasyon, biventriküler pil uygulamaları

• Hipertrofik obstruktif kardiyomiyopati: Cerrahi septal miyektomi

• İnfektif endokardit cerrahisi

• Kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon: Pulmoner Endarterektomi

• Kardiyak tümörler

• Kardiyak hidatik hastalık

• Perikardiyal hastalıklar: Konstriktif perikardit, perikardiyal tamponad

• Karotis ve Vertebral Arter Hastalığı: Karotis endarterektomi

• Periferik arter hastalıkları: Bypass cerrahisi, stent implantasyonu

• Akut bacak ve üst ekstremite iskemisi

• Torasik outlet sendromu

• Renovasküler hastalıklar

• Nonaterosklerotik arteriyel hastalıklar (Vaskülitler, Buerger Hastalığı-Thromboanjitis Obliterans, Takayasu arteriti, Raynoud fenomeni, fibromusküler displazi, enfekte arteriyel anevrizmalar)

• Vasküler Travma

• Variköz venler (Varisler)

• Akut derin venöz trombozu

• Pulmoner emboli

• Tromboflebit

• Kronik venöz yetmezlik

• Hemodiyaliz erişimi

• Kalp hastalıklarına ve tedaviye yönelik temel bilimler ve genetik araştırmalar

• Hücresel ve kök hücre tedavileri gibi innovatif tıp uygulamaları 

EĞİTİMDE TEMEL HEDEFLER

Kalp damar cerrahisi, kalp, büyük damarlar, perikard, arter ve venleri ilgilendiren cerrahi bir branştır. Kalp damar cerrahisi eğitimini tamamlamış bir asistanın kardiyovasküler hastalığı olan bir hastanın tanısını koyabilme ve endikasyonu varsa cerrahi girişim yapıp postoperatif dönemde tedavisini yapabilme yeteneğinde olan bağımsız bir konsültan hekim düzeyinde olması beklenir. 

Bir kalp cerrahında olması beklenen diğer yetenekler arasında: konusunda uzman olarak karar verme yeteneğine sahip olmak, iyi bir iletişimci, iş arkadaşı, yönetici, sağlık danışmanı ve bilim adamı özelliklerine sahip olmak gelir. Bir kalp cerrahı hastasını tedavi etmek için tüm dürüstlüğü, bilgi ve ilgisiyle en üst düzeyde hastasıyla ilgilenmeli ve etik değerleri korumalıdır. Kalp cerrahının profesyonel hayatında da hekimin sürekli kendini eğitmesi, yenilik ve gelişmeleri takip ederek bunlar hakkında fikir beyanedebilmesi, tartışabilmesi beklenir. Kalp cerrahı uzmanı olduktan sonra da sürekli olarak araştırmacı bilim adamı kimliğini koruyup, yeni bilimsel gelişmelerin öncüsü olmalıdır.

 

 

 

 

Ankara University

Medical Faculty

Department of Cardiovascular Surgery

Mission: “To train physicians and specialists who are modern, who have Ataturk's principles, who know their country's health problems and who are equipped with the knowledge, skills and attitudes to overcome them, who practice their profession by observing ethical and deontological rules, who aim at lifelong learning, and who are investigative and inquisitive; To provide health services to all people in need, national or international, within the framework of evidence-based medicine above world standards; To maintain its leading position while applying the collective highest standards in scientific research and development activities and medical education."

Foundation and History

The establishment of Ankara University Faculty of Medicine, which has the honor of being the first medical faculty of the Republic of Turkey, started in 1937 by order of Gazi Mustafa Kemal Atatürk.

While our Ankara Medical Faculty started its education in Cebeci Hospital Gülhane Büyük Dersanesi on October 19, 1945, Cardiovascular Surgery Clinic was first established in Cebeci Campus as Thoracic and Cardiovascular Surgery Clinic in 1966. It started its activities under the Presidency of Prof. Galip Urak.

The Department of Cardiovascular Surgery was established in 1983 under the presidency of Hakkı Akalın by Ümit Özyurda, Kemalettin Uçanok, Adnan Uysalel, and Tümer Çorapçıoğlu. YÖK awarded our Department the title of Cardiovascular Surgery Department for the first time in Turkey in 1983. The first successful coronary bypass operation was performed on November 15, 1983, by Prof. Akalın at Ankara University Thoracic and Cardiovascular Surgery clinic on Cebeci Campus.

Our Department still provides world-class services in adult and pediatric cardiovascular surgery. It is in a leading position in our country in education, practice, and research activities in related fields. Our goal is to provide the highest quality of patient-centered health services with an interdisciplinary approach under the "Heart Team" in the fight against cardiovascular diseases.

The Heart Team of our clinic performed the first total artificial heart implantation in Turkey. It was held on February 27, 1988, at Ankara University İbn-i Sina Hospital under the chairmanship of Prof. Hakkı Akalın. This case also took its place in history as the 92nd artificial heart transplant in the world. It continues to contribute to the development of modern cardiovascular surgery in our country with many firsts. Symbion Jarvik-7 was implanted in a 30-year-old male patient with a large ventricular aneurysm and advanced arteriosclerotic coronary disease to bridge heart transplantation. Despite applying IABP due to low cardiac output, this patient in cardiogenic shock started regular physical activity on the fourth day after implantation and was rehabilitated by physiotherapists. He died on the 31st day due to the development of hemothorax due to anticoagulation and hepato-renal failure after thoracotomy.

On May 24, 1988, the same team performed the first left and right ventricular circulatory support system implantation (Biventricular Assist Device-BIVAD; 97th in the world) in Turkey.

On September 28, 1989, the left ventricular support system was applied for the first time in Turkey (52nd in the world).

On 19.10.1990, Orthotopic Heart Transplantation (the sixth heart transplantation in Turkey) was performed for the first time by our Department. Due to these studies and their results, our team received the Ankara Medical Chamber Health Achievement Award.

Current Status

At the "Heart Center" of Cebeci Hospitals at the Ankara University Medical Faculty," cardiologists, cardiovascular surgeons, perfusionists, nurses, and other related specialists work together as a "Heart Team" to diagnose and treat patients with cardiovascular disease.

Our Department takes pride in education, training, research, and clinical care in adult/pediatric cardiac and vascular surgery to deliver world-class health care.

Currently, nine adult cardiovascular surgeon lecturers, two pediatric cardiovascular surgeon lecturers, two specialist doctors, 11 research assistants, eight perfusionists, 60 nurses (9 operating rooms, 24 intensive care units, 27 services), and two transplant coordinators, one physiotherapist, 16 nurses, and administrative and support staff continue to serve with a multi-disciplinary approach.

In our Department, Cebeci Hospital, Heart Center campus, there are four modern operating rooms, one of which is a "Hybrid operating room" equipped with the latest technology in terms of cardiovascular surgery, one in the operating room of İbn-i Sina Hospital and one in the operating room at Cebeci Children's Hospital. 

In addition, Ibni Sina Hospital Robotic Surgery Operating Room is used when necessary.

In Cebeci Hospital Heart Center, patient service is provided in 54 single-patient beds and 20-bed service in İbni Sina Hospital. As cardiovascular surgery intensive care beds, service is provided with a total of 21 beds, 6 of which are isolated, and the other six are isolated ECMO beds.

Our clinic teaches approximately 360 students each academic year, for about 30 undergraduate students who come bi-weekly for education and academic activities. In addition to the theoretical courses, medical faculty students also have the chance to do practical training in the clinic and operating room. Approximately 50 of our intern doctors, who are trained in our clinic in the last year of their education at the Faculty of Medicine, have the chance to receive more intensive theoretical and practical training during the one-month period they work in our clinic. An annual training and lecture program is carried out for 11 research assistant doctors in the graduate program. In addition to theoretical lectures and seminar activities held once a week, daily patient visits and, scientific case discussions, monthly mortality and morbidity meetings are held. In addition, intensive practical training is given in intensive care, especially in the operating room. Our Department is a clinic that provides minor/superior residency training within the scope of pediatric cardiac surgery. Thanks to the pediatric cardiac surgery sub-branch specialization training, where both theoretical and practical training programs continue intensively, pediatric cardiovascular surgeons with a high level of education and academic/practical equipment are trained.

Our clinic is actively working with the Stem Cell Institute and Biotechnology Institute at the level of faculty members and pioneers studies with high academic value. In connection with scientific activities, many scientific meetings, courses, and seminars have been organized and held under cardiovascular surgery, hosted by our clinic and Ankara University. In scientific writing, Ankara Medical Cardiovascular Surgery is still a leading clinic in our country regarding quantity and quality. Our faculty members make a significant and influential contribution to our country in this field by taking active roles in national and international educational organizations such as KASIM (Clinical Anatomy Simulation Center), established within our university. It is possible to list the needed cardiovascular surgery fields and the impact and power of Ankara Medical Cardiovascular Surgery Clinic in these fields.

1) Minimally Invasive Heart Surgery

Minimally invasive and robotic heart surgery applications will occupy a crucial practical place in the coming period in terms of patient satisfaction and results. In recent years, within the scope of minimally invasive cardiac surgery applications, critical applications and academic developments have been recorded in highly prestigious centers in our country and abroad. In this context, our clinic is the leading clinic in Turkey regarding surgical applications, sharing academic knowledge and experiences in the national/international arena. In this context, within the scope of the upcoming short-term academic studies, it is planning programs to disseminate academic and practical support throughout the country to disseminate minimally invasive/robotic heart surgery practices nationally.

2) Heart Transplantation, Ventricular Assist Device Support and Total Artificial Heart

Advanced-stage heart failure and treatment options continue to be applied with an increasing number of patients in our country and worldwide. Ankara University Cardiovascular Surgery is one of the few centers in our country where heart transplantation operations are performed in adult and pediatric age groups, and temporary/permanent mechanical circulatory support systems are used.

3) Center of Excellence in Heart Valve Surgery

Our department is a national and international practice and training center for applying advanced industrial developments. In this context, it has the Center of Excellence certificate for Europe and the Middle East region for both seamless aortic valve surgery and mitral repair surgery.

4) Hybrid Operating Room in Cardiovascular Surgery

(Digital Angiography System and Operating Room Equipment on the same roof)

In line with our mission, a significant paradigm shift is aimed at providing the highest level of health care and being a leading institution in the scientific field. Hybrid operating rooms allow all diagnostic imaging and surgical procedures to be performed in a single room. Advanced technological devices in hybrid operating rooms allow diagnostic and advanced interventions to be performed in operating rooms, which are sterile environments. Guidance of imaging modalities and use of minimally invasive surgery; allows for more sensitive and less traumatic interventions that reduce the need for intensive care, patient recovery and hospital stay, and reductions in radiation exposure. Hybrid surgery combines interventional approaches (with catheter-wire guidance) and cardiovascular surgery in a patient-oriented manner. In older patients with complicated cardiac conditions, it is imperative to provide innovative and less invasive solutions to treat cardiac disease. In order to provide the most comprehensive care and treatment to the patient, it is of great importance to have a team of cardiovascular surgeons, cardiologists, interventional radiologists, anesthesiologists, perfusionists, radiology technicians, and operating room nurses who are specialized in endovascular techniques. Future surgery requires the establishment of hybrid operation rooms, where hybrid approaches can be applied, and interdisciplinary patient-oriented work can be performed using technology to offer patients these opportunities. With the established "hybrid operating room," interventional approaches and surgical interventions have become applicable and interdisciplinary.

Projecting more efficient and effective multi-disciplinary studies in synergy by bringing together a Cardiovascular Center with a hybrid operating room, many clinicians, surgeons, anesthesiologists, interventional radiologists, perfusionists, operating room nurses, and technicians operating in the field of cardiovascular diseases.

5) Extracorporeal Life Support (ECMO Unit)

ECMO support practices continue successfully in our clinic's adult and pediatric patient groups. In recent years, ECMO support has been applied to more than 400 patients, and this number is an indication that our clinic can compete with internationally recognized centers in this regard. The "ECMO Intensive Care" unit, where complex interventions and treatments can be applied specifically in patients with advanced heart failure, was opened within our clinic for the first time in our country and has been an essential member of the international "Extracorporeal Life Support Organization" (ELSO).

6) European Accredited Perfusionist Certification Program

Our department is the first clinic in our country where Perfusionist training, one of the indispensable elements of cardiovascular surgery practices, is given within the scope of a graduate program. Currently, there are 19 Perfusionist master's students in our program, and 90 perfusionist master's students have graduated so far, and they continue to serve in different heart centers in our country.

Conditions Treated at the Anakara Medicine, Dept. of Cardiovascular Surgery

At the “Heart Center”, a wide range of surgical services is available, including

• Coronary interventions: Coronary artery bypass grafting, Hybrid approaches, Combined procedures

• Heart valve surgery: Minimally invasive heart valve replacement/repair, conventional valve replacement/repair, TAVI

• Aortic Surgery and Interventions: Ascending aorta, arcus aorta, descending thoracic and abdominal aortic aneurysms, aorta-iliac aneurysms, aortic dissections, ruptured aneurysms, penetrating aortic ulcers

• Surgery for Advanced Heart Failure: Heart transplantation, Ventricular assist devices, Short-term circulatory support (VA-ECMO, VV-ECMO, VAV-ECMO, Centrimag)

• Arrhythmia treatment: RFA, cryoablation, biventricular pacing

• Hypertrophic obstructive cardiomyopathy: Surgical septal myectomy, mitral valve repair or replacement

• Surgery for infective endocarditis

• Chronic thromboembolic pulmonary hypertension: Pulmonary endarterectomy

• Cardiac tumors

• Cardiac hydatid disease

• Pericardial disease: Constrictive pericarditis, pericardial tamponade

• Carotid and Vertebral Artery Disease: Carotid endarterectomy, stent implantation

• Peripheral arterial disease: bypass surgery, stent implantation

• Acute limb/upper extremity ischemia

• Thoracic Outlet Sydrome

• Renovascular Disease

• Nonatherosclerotic arterial diseases (Vasculitis, Buerger’s Disease-Thromboangitis Obliterans, Takayasu arteritis, Raynoud Phenomenon, fibromusküler dysplasia, infected arterial aneurysms)

• Vascular Trauma

• Varicose veins

• Acute deep vein thrombosis

• Pulmonary embolism

• Superficial Thromboplebitis

• Chronic venous Insufficiency

• Hemodialysis Access

• Basic science research into understanding heart disease and genetics research into causes and cures

• Innovative treatments such as cellular or stem cell mediated regenerative medicine. 

TRAINING TARGETS

Cardiovascular surgery is the branch of surgery that concerns the heart, great vessels, pericardium, arteries, and veins. A resident who has completed his/her cardiac surgery training is expected to be at the level of an independent consultant physician capable of diagnosing a patient with cardiovascular disease and performing the surgical intervention, if indicated, in complex surgical scenarios.

Other skills expected of a heart surgeon include: having the ability to make decisions as an expert and having the qualities of a good communicator, colleague, manager, health consultant, and scientist. In order to treat his patient, a heart surgeon should take care of his patient at the highest level with all his honesty, knowledge, and interest and protect ethical values. In the professional life of the cardiac surgeon, it is expected that the physician should constantly educate himself, follow the innovations and developments, express his ideas about them, and discuss them. After becoming a heart surgeon, he should always maintain his identity as a research scientist and be the pioneer of new scientific developments.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Tıp Fakültesi

First Faculty of Medicine of the Republic of Turkey

Çağdaş, Evrensel, Akredite Eğitim

Contemporary, Universal, Accredited Education